
- Çayı demledikten sonra bekleme süresi çayçılar konfederasyonu tarafından 18 dakika olarak belirlenmiştir. Bu süreyi aşarsanız çayın acıma riski ortaya çıkıyor, ayrıca tein miktarı artıyor.
- Çay demlendikten sonra demlik kapatılmamalıdır, kısık ateşte bekletilmelidir.
- Fincan kupa gibi şeylerde içilmemelidir, ince tabanlı hafif bir bardakta içilmelidir.
- Kaynar suyla çay asla demlenmemelidir. Suyun kaynama noktasına ulaştıktan sonra en az bir dakika kaynama noktasından aşağıya inmesi beklenmeli ve daha sonra demlenmelidir. Ayrıca demlemede kullanılanacak kaynar suyu fokur fokur dakikalarca kaynamamalıdır, oksijenini yitiriyormuş. Oksijensiz suyla demlenen çayın tadı olmuyor.
- Kireçli suyla demlenmeyeceği gibi kireçsiz suyla da demlenmemelidir. Ee ne yapmalı peki. Benim çözümüm damacana suya biraz musluk suyu ilave etmek.
- Porselen demlik önerilmektedir. Ben porselen demlikten pek randıman alamıyorum, tavsiye etmiyorum.
- Rize Turistik, Doğuş, Lipton hepsi yalan. En iyi harmanı bolca Rize Turistik, az miktarda bergamot aroması ve az miktarda seylan çayı harmanı ile buldum. Bu harmanı tavsiye ederim.
- Demlenme süresi esnasında demliğin ucunu peçete ile kapatınız.
- En önemli soru ne kadar çay koymak lazım. Bu sorunun cevabı her bardak için yarım tatlı kaşığı çay. Ne cömert olun ne de cimri. Demsiz yada acı çayla karşılaşmamak için ayarı iyi yapın.
- Demlenen çay yarım saat içinde tüketilmelidir ve yeniden kaynatılmamalıdır.
1 yorum:
- Çayı demledikten sonra, demliği hemen çaydanlığın üzerine koymayın. Biraz bekletin ve öyle koyun (10 -15 dakika).
- Porselen demlik yorumuna katılmıyorum. Porselen demlik kesinlikle çayı etkiliyor. Fakat porselen önemli, biraz araştırıp iyi birşey almak gerekiyor (ki özellikle o çin pazarında satılan demliklerden uzak durun).
Yorum Gönder